Data publikacji:

Chociaż sama przyczyna stresu może być różna, to objawy stresu, takie jak przyśpieszone bicie serca, pieczenie w żołądku, nadciśnienie, bóle pleców, kłopoty ze snem, a nawet problemy skórne mają swoje początki w nagłej reakcji fizycznej, która nie omija żadnej komórki naszego ciała.

Codziennie setki drobnych zdarzeń pobudzają nasz system nerwowy do działania. Mózg – centrum zarządzania wszystkimi procesami życiowymi – w każdej sekundzie otrzymuje miliony danych. W pierwszej kolejności przetwarza te, które niosą informację o potencjalnym zagrożeniu i wymagają natychmiastowej reakcji obronnej. Może być nią walka lub ucieczka. Każda z nich wymaga pełnej mobilizacji całego organizmu.

Stres – co dzieje się z twoim organizmem?

Alarm dociera do przysadki mózgowej, która zaczyna wydzielać do krwi substancje pobudzające nadnercza do zwiększenia produkcji adrenaliny i noradrenaliny. Są to hormony alarmowe, nazywane też hormonami stresu, które zmuszają nasze narządy wewnętrzne do pracy na maksymalnych obrotach. Żołądek wydziela więcej kwasów, by szybciej strawić pokarm, który potem dzięki trzustce i wątrobie zostaje rozłożony do związków odżywiających tkanki. Serce zaczyna szybciej pompować krew, by do komórek dotarło więcej tlenu i substancji energetycznych – glukozy oraz kwasów tłuszczowych. Jeśli taki stan podwyższonej gotowości trwa długo lub permanentnie powraca, organizm nie ma czasu na regenerację i funkcjonuje coraz gorzej.

Skutki życia w stresie

Właśnie dlatego życie w stresie, czyli w stałej gotowości do walki lub ucieczki, osłabia odporność i jest przyczyną większości chorób. Nie da się go wyeliminować, ale można minimalizować jego negatywne skutki. Takim antidotum jest produkowana przez mózg serotonina – jeden z neuroprzekaźników decydujący o dobrej kondycji psychicznej i odporności na stres. Okazuje się, że mamy wpływ na jej wydzielanie. Jej ilość wzrasta podczas wysiłku fizycznego i słonecznej pogody. Ważna jest też dieta obfitująca w tryptofan – aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny. Dobrym jego źródłem są m.in. banany, żółtka jaj, mięso indycze, prawdziwki, daktyle, orzechy, mango.

źródło: poradnikzdrowia.pl

fot. dobrepigulki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *